Nenechte své srdce zmrznout - závěrečná zpráva

(22.2.2012) Lidé, kteří se zapojili do sbírky ošacení, lůžkovin a potravin „Nenechte své srdce zmrznout“, usnadnili lidem bez domova přežití během mrazivých únorových dní roku 2012.

Materiální sbírku vyhlásily 8.2.2012 čtyři sbory Českobratrské církve evangelické z Plzeňska (Plzeň, Přeštice, Rokycany, Chrást) jako odpověď na očekávanou vlnu mrazů. Ty si totiž v předchozích týdnech vyžádaly mezi lidmi bez domova v Plzni už tři oběti. Veřejnost ihned začala do evangelických kostelů přinášet především nejpotřebnější teplé oblečení, spacáky a deky nebo potraviny.

Přes třicet dobrovolníků z různých křesťanských církví, ale i dalších občanů se pak ve spolupráci s pracovníky neziskových organizací od pátku 10. do neděle 12. února 2012 zapojilo do distribuce pomoci lidem bez domova v Plzni. Denně probíhal výdej ošacení, čaje a polévky vedle podchodu u plzeňského hlavního nádraží. Další ohrožené občany kontaktovali dobrovolníci na periferiích města. Chtěli tak společně vyjádřit sounáležitost s těmi, kdo v tomto mrazivém počasí nemají střechu nad hlavou, a usnadnit jim přežití v náročných podmínkách.

Několik plných aut materiální pomoci se tak během víkendu dostalo ke zhruba k sedmi desítkám lidí přímo na ulici. Další ošacení bylo předáno organizacím, které se s lidmi bez domova setkávají trvale (Charita ČR, Point 14, Člověk v tísni). Nepotřebné věci pak jsou nabízeny k dalšímu využití Českému červenému kříži nebo Diakonii Broumov.

Děkujeme všem, kdo se na této spontánní akci jakýmkoli způsobem podíleli!

V příloze najdete zápis z vyhodnocovací schůzky k akci, prezentaci o jejím průběhu a rozhovor Petra Vaďury s K. Šimrem pro ČRo 1 - Radiožurnál.

mrazy_2012_vyhodnoceni.doc32 KB
mrazy_2012.ppt681.5 KB