Dobrovolníci pomáhali lidem bez domova celý víkend

(12.2.2012) Dnes naposledy si mohou lidé bez domova v centru Plzně přijít pro polévku a něco na sebe. Celý mrazivý víkend je vyhledávali dobrovolníci a rozdávali jim teplé jídlo spolu s oblečením a dekami.

Přes třicet dobrovolníků z křesťanských církví a dalších občanů společně s terénními pracovníky neziskových organizací se od pátku 10. do neděle 12. února 2012 zapojilo do spontánní akce na pomoc lidem bez domova v Plzni. Třídili sebrané ošacení, vařili polévku a čaj, objížděli místa pobytu lidí bez domova a rozdávali pomoc přímo v terénu. Chtěli tak společně vyjádřit sounáležitost s těmi, kdo v tomto mrazivém počasí nemají střechu nad hlavou, a usnadnit jim přežití v náročných podmínkách.

Několik plných aut materiální pomoci se tak dostalo ke zhruba pěti desítkám lidí. Denně probíhal výdej ošacení, čaje a polévky vedle podchodu u plzeňského hlavního nádraží. Další ohrožené občany kontaktovali dobrovolníci na periferiích města. V několika případech zanechali ošacení a lůžkoviny v obývaných improvizovaných úkrytech. Největší zájem byl o spacáky, deky, kabáty a zimní boty.

Vše pocházelo ze sbírky "Nenechte své srdce zmrznout", kterou v uplynulém týdnu vyhlásily evangelické sbory na Plzeňsku. Rychlá reakce veřejnosti tak pomohla zejména těm, kdo i za současných klimatických podmínek nocují venku. Podle informací pracovníků v terénu i v azylových domech je v tuto chvíli akutní potřeba oblečení naplněna a není potřeba nosit další.

Foto v příloze: Dobrovolníci rozdávají v centru Plzně teplé oblečení ze sbírky.

Další fotografie

V příloze najdete také dva novinové články o akci.

DSC02381.JPG2.64 MB
mfd_2012-02-11.JPG120.67 KB