Den diakonie 2012 se nesl ve znamení vztahu diakonie a misie

V sobotu 22.10 2012 proběhl v Farním sboru ČCE v Chebu již pátý novodobý diakonický den západočeského seniorátu, tentokrát s tématem „Diakonie a misie“. Dvacet účastníků se tentokrát více zaměřovalo na teoretické uchopení poslání církve a vztah služby a svědectví. Společné hledání doprovázel lektorsky Robert Jiruše.

Přítomní, vzácně složení ze severní i jižní části seniorátu, přemýšleli o tom, co je vlastně diakonie a co misie, jaké místo má diakonie v misii a naopak. Uvědomili si například, že diakonická a svědecká úloha církve jsou rovnocenné a nezastupitelné, vždyť Ježíš sám kázal i sloužil. Obojí též spojuje význam a jedinečnost křesťanského společenství, které může nabídnout Boží „know how“ na řadu otázek. Výsledně setkání přineslo více otazníků než jasných odpovědí, ale skutečnost, že účastníci začali o tématech přemýšlet v širších souvislostech, a zjištění, že na přemýšlení nejsme sami, považují organizátoři za největší přínos akce.

Řeč přišla i na výhledy a očekávání chebského sboru vzhledem k možné spolupráci s Diakonií nebo na dovednost vést společenství (k diakonii i misii) vyhledáváním obdarování členů sborů a otvírání prostoru, v němž mohou „vyrůst“.

diakonie_a_misie_2012.pdf141.04 KB
den_diakonie_2012_dopis_ucastnikum.doc37.5 KB